tiistai 22. tammikuuta 2013

Suolapitoisuuden määritys prinssinakista

Työmme ideana oli suodattamisen ja titrauksen avulla selvittää natriumkloridin eli ruokasuolan määrän HK:n prinssinakeista.

Tarvikkeet
  • huhmar
  • suodatusvälineet
  • 100 ml mittapullo
  • pipetti
  • 100 ml erlenmeyerr
  • byretti
  • magneettisekoittaja
  • lämpölevy
  • hopeanitraattiliuos
  • kaliumkromaattiliuos

Ensin sekoitimme prinssinakin huhmareessa ja punnitsimme sitä 5,0704g. Nakkimurska kaadettiin 50 ml:aan kiehuvaan veteen tarkoituksena uuttaa nakkimurskasta suola. Suodatimme uutteen ja huuhtelimme vielä buhnersuppilon dekantterilasin kautta. Suodatuksen jälkeen liuos laimennettiin 100 ml:an mittapulloon ja sekoitettiin. Seuraavassa vaiheessa aloitimme titrauksen, eli otimme näytettämme 10 ml ja laitoimme sen erlenmeyeriin ja perään magneettisekoittajan ja muutaman tipan kaliumkromaattia, jotta liuos saa väriä. Lopuksi valutimme byretin kautta hopeanitraattiliuosta niin kauan kunnes liuos vaihtoi värinsä oranssiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti